5 objawów, które mogą wskazywać na niedobór kwasów Omega-3

Kwasy Omega-3 to składniki bardzo ważne dla zdrowia organizmu. Wpływają bowiem na stan niemal wszystkich narządów i układów ludzkiego ciała. Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, konieczne jest dostarczanie ich w diecie. W przeciwnym wypadku może dojść do ich niedoboru. Jak go rozpoznać?

Kwasy Omega-3 – dlaczego są tak istotne?

Związki z grupy Omega-3 należą do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jednak pomimo faktu, że są one bezwzględnie konieczne dla prawidłowego rozwoju i utrzymania dobrej kondycji ludzkiego organizmu, ludzkie ciało nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie. 

Potrzeba dostarczania ich wraz z dietą wynika z właściwości kwasów omega-3, które między innymi są budulcem komórek nerwowych i wpływają na prawidłowy wzrok, mają działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające ciśnienie tętnicze i działają przeciwzakrzepowo.
Wspierają także utrzymanie prawidłowej odporności i sprzyjają obniżeniu stężenia cholesterolu LDL we krwi[1].

To tylko niektóre z wielu prozdrowotnych właściwości kwasów omega-3. Więcej o ich wpływie m.in. na odporność i pracę mózgu przeczytasz tutaj:  https://www.mollers.pl/kwasy-omega-3/.

5 objawów mogących świadczyć o niedoborze kwasów omega-3

Utrzymanie prawidłowego poziomu kwasów omega-3 jest kluczowe dla dobrej kondycji organizmu i zachowania zdrowia. Jakie symptomy mogą wskazywać na to, że ich poziom jest zbyt niski?

Kłopoty ze wzrokiem

Należący do grupy kwasów omega-3  DHA odgrywa istotną rolę w zachowaniu prawidłowego widzenia. DHA jest bowiem budulcem fotoreceptorów siatkówki oka i sprzyja ich regeneracji. Niedobory tego kwasu mogą prowadzić do zaburzeń wzroku, takich, jak zwyrodnienia plamki żółtej, co z kolei powoduje znaczne pogorszenie wzroku.[2].

Pogorszenie pamięci i koncentracji

Kwasy omega-3 są niezbędne nie tylko dla prawidłowej budowy mózgu i układu nerwowego, ale również dla ich późniejszego, odpowiedniego funkcjonowania. Stanowią one nie tylko materiał budulcowy neuronów, ale również wpływają na prawidłową syntezę neuroprzekaźników, które zapewniają prawidłową komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi[4].

Problemy skórne

Podrażniona, wysuszona skóra, atak trądziku, a także łamliwe włosy i paznokcie? To również mogą być objawy niedoboru kwasów omega-3. Wspierają one bowiem prawidłowe nawilżenie i napięcie skóry, będąc jednocześnie budulcem błon komórkowych skóry, a także  zabezpiecza ją przed fotostarzeniem i przebarwieniami powstałymi na skutek szkodliwości promieniowania UV[3].

Spadek odporności

Kwasy Omega-3 aktywnie uczestniczą w procesach odpornościowych organizmu, nie tylko biorąc udział w powstawaniu takich związków, jak prostaglandyny, leukotrieny czy tromboksany, ale także wprost wpływając na syntezę cytokin, które mają działanie przeciwzapalne. Dlatego objawy takie, jak zwiększenie podatności na infekcje czy wydłużony czas chorowania mogą świadczyć o zbyt małej ilości tych kwasów w organizmie[5].

Obniżony nastrój

Badania wskazują na związek niedoboru kwasów Omega-3 z obniżeniem nastroju, stanami lękowymi lub depresyjnymi. Wynika to z wpływu, jaki mają one na syntezę neuroprzekaźników, w tym serotoniny, która zwana jest hormonem szczęścia[4]

Kwasy Omega-3 są niezbędne dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Dlatego tak ważna jest ich odpowiednia ilość w diecie, poprzez włączenie do niej produktów bogatych w NNKT (ryby morskie, oleje roślinne, orzechy) lub ich odpowiednią suplementację. Preparaty zawierające kwasy Omega-3 przyjmowane regularnie pomogą utrzymać ich odpowiedni poziom i zapobiegną niedoborom.

Bibliografia:

  1. Wcisło, T., & Rogowski, W. (2006). Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka. In Cardiovascular forum (Vol. 11, No. 3, pp. 39-43).
  2. Kowalski, M., Borucka, A. I., & Szaflik, J. (2008). Kwasy omega-3 w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. In Forum Medycyny Rodzinnej (Vol. 2, No. 4, pp. 309-313).
  3. BOJAROWICZ, HALINA; WOŹNIAK, BARBARA. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008, 89.4: 471-475.
  4. Drąg, J., Goździalska, A., & Jaśkiewicz, J. (2014). Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w neuropsychiatrii. Państwo i Społeczeństwo, (1), 97-109.
  5. Saran-Jagodzińska, A. (2020). Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3. Lekarz POZ, 6(5), 278-285.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *